Skip to content Skip to footer

El nou sistema de subscripció de Meta

Per què Instagram i Facebook són de pagament?

Has sentit a parlar de la condemna del grup Meta, a qui pertanyen les xarxes socials Instagram i Facebook, per la transferència de dades personals a tercers i de la multa que es va aplicar al grup a causa d’aquesta infracció?

La causa: per què Instagram i Facebook són de pagament?

Et posem en context: segons el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea, la venda de dades personals sense una base legal vàlida pot ser considerada com una violació dels drets de privacitat i de protecció de dades personals.
Doncs, sembla que Meta ha estat eludint el consentiment explícit dels usuaris a l’hora de fer-los acceptar publicitat personalitzada, entès aquest consentiment com a “qualsevol manifestació de voluntat lliure, específica, informada i inequívoca per la qual la persona accepta, mitjançant una declaració o una acció afirmativa clara, el tractament de les dades personals que l’afectin.”.

La conseqüència: per què Instagram i Facebook són de pagament?

Arran d’aquesta situació, Meta ha decidit finalment fer el pas i posar fi a aquesta polèmica (després de múltiples acusacions a l’empresa de Zuckerberg per infringir les lleis de privacitat europees, sigui per la venda de dades o per fer publicitat personalitzada sense permís de l’usuari). La solució que ha trobat l’empresa a aquesta problemàtica no ha agradat massa als usuaris de les plataformes Instagram i Facebook, tot i que sembla que Meta volia definir-la com un acte de benevolència de cara complir la legislació per una altra via davant de les acusacions de la Unió Europea.

En què consisteix la solució de Meta? Bàsicament en demanar als usuaris si prefereixen vendre les seves dades o pagar per tenir la privacitat que es desitja.
De fet, fa uns dies que (en el moment d’accedir a aquestes aplicacions) apareixia un missatge als usuaris amb dues opcions:

  • Continuar utilitzant Facebook i Instagram de manera gratuïta, acceptant així el tractament de les seves dades personals per oferir-los anuncis personalitzats.
  • Pagar una quota de subscripció de 12,99 € al mes i navegar sense publicitat.

 

Sense dubte, aquest fet posa en evidència que, malgrat que darrerament hi ha hagut un augment de conscienciació social sobre la gestió de les dades personals, és un tema que cal mantenir candent. Tot, amb l’objectiu de seguir informant i donar alternatives als usuaris per gestionar les seves dades, sobretot de cara a aquells que estan en edats més crítiques. Un moment en que encara no són del tot conscients de què estan regalant a canvi de poder fer ús de certes plataformes.

De moment Instagram i Facebook són de pagament si no vols vendre les teves dades, més endavant, amb què sorprendrà Meta als usuaris?

Leave a comment